Welgevonden Game Reserve, 23 september 2015.

Welgevonden Game Reserve stelt 30 miljoen Rand beschikbaar voor de aankoop van wild.
Welgevonden Game Reserve kondigt met trots de oprichting aan van een 30 miljoen Rand wild aankoopprogramma. Met het programma zal de bestaande wildbevolking aanzienlijk worden verhoogd met de invoering van impala’s, gnoes, zebra’s, waterbokken en nijlpaarden. Deze drastische stap is het resultaat van vele jaren wetenschappelijk onderzoek naar de specifieke voedingsbehoeften van de wildbevolking in het reservaat.

Ongeveer acht jaar geleden zijn onderzoekers van het reservaat tot de conclusie gekomen dat de geboortecijfers van vele hoefdieren in het reservaat lager waren dan verwacht. De focus wendde zich al snel tot de voedingsarme begroeiing in het reservaat. Strategieën werden vervolgens ontwikkeld om dit probleem aan te pakken. Een grootschalig interventieplan werd opgericht, een plan welke gericht is op het creëren van zelf bestendigende graslanden met smakelijker en kwalitatief betere voedingsstoffen. De wetenschap achter deze strategie is gericht op de manipulatie van de begroeiing waarbij werkwijzen worden gehanteerd die het gebruik van vuur, mechanische interventies, meststoffen en de toevoeging van micro-voedingsstoffen aan het systeem omvatten.
Deze manipulaties zijn de sleutel tot het transformeren van kwalitatief slechte voedselgebieden in het reservaat tot voedselrijke gebieden waardoor de voortplanting van hoefdieren gestimuleerd wordt en de kans wordt vergroot dat de hoefdieren overleven. Een belangrijk doel is om deze gebieden permanent te manipuleren, zodat deze zichzelf in stand kunnen houden en geen verdere menselijke tussenkomst meer nodig is. De strategie bleek een goedwerkend concept en tegen het einde van 2014 werd de tactische uitrol gepland.

Om deze graslanden veilig te stellen aldus te behouden, waardoor de voortplanting van hoefdieren wordt gestimuleerd, zal er 30 miljoen Rand worden geïnvesteerd tussen 2015 en 2018 ten behoeve van de invoering van nieuw wild in het reservaat. Dit wild inkoopprogramma is ontwikkeld door de wetenschappelijke commissie van Welgevonden Game Reserve, die het reservaat adviseert over het wetenschappelijke en ecologische beheer van het reservaat. Professor Herbert Prins van de Universiteit van Wageningen in Nederland, een sleutel lid van de wetenschappelijke commissie van Welgevonden Game Reserve, speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van dit programma en bracht een paar maanden door in het reservaat om zich te concentreren op deze kwestie. Om er voor te kunnen zorgen dat de populatie van de hoefdieren stabiel blijft, moeten een groot aantal dieren in het reservaat worden ingevoerd, zegt professor Prins. “De toename van het aantal hoefdieren zou zorgen voor een snelle toename van productievere, smakelijkere en voedingsrijkere graslanden, die nodig zijn voor de voeding van de hoefdieren en het verbeteren van hun overlevingskansen.”

Frank en Myriam Vogel, de eigenaren van Mhondoro Game Lodge, één van de lodges in het reservaat, hebben het programma royaal gesteund door het verstrekken van de eerste helft van het benodigde kapitaal door middel van een rentevrije lening van 15 miljoen Rand, verstrekt via hun MF Foundation. “In een wereld die in rap tempo steeds meer bevolkt raakt, geloven wij dat de mens de verantwoordelijkheid heeft om de natuur te beschermen, waar hij kan”, zegt de heer Vogel. “Door te leven in dit prachtige deel van de wereld, voelen wij ons verplicht om dat zo te houden. Met deze visie in het achterhoofd en met de hulp van het managementpaar van Mhondoro Jasper Bruinsma en Annemarie Sechterberger, hebben wij besloten om bij te dragen aan het wild inkoopprogramma in Welgevonden Game Reserve door middel van onze goede doelenstichting, de MF Foundation.”

Over Welgevonden Game Reserve
Welgevonden Game Reserve is een malariavrij reservaat in Limpopo, Zuid-Afrika. Het reservaat ligt op 2,5 uur rijden of 1 uur vliegen van O.R. Tambo International Airport, waardoor het de perfecte safaribestemming is voor degenen die aankomen in Johannesburg, Zuid-Afrika. Het reservaat heeft 35.000 hectare aan schitterende natuur in het Waterberg plateau en fungeert als thuisbasis voor verschillende soorten dieren en planten, waaronder de Big 5.
www.welgevonden.org

Mhondoro-logo-small-grey

Download press release